The first ITU race of 2008 was a Premium Pan American Cup in Viña del Mar, Chile.  The successful race kicked off a highly anticipated and exciting year for triathlon as the sport will make its third appearance in the Olympic Games this summer in Beijing.
Great Britain’s Helen Tucker won the women’s race in Viña del Mar with a time of 1 hour, 56 minutes and 14 seconds.  She finished almost four minutes ahead of home town favorite Barbara Riveros Diaz of Chile, a promising BG scholarship athlete.  Dunia Gomez of Mexico rounded out the podium.

Click here for final women’s results

In the men’s event, Juraci Moreira of Brazil took gold, breaking the tape at 1 hour, 50 minutes and 30 seconds.  In a furious fight for silver, Leonardo Chacon of Costa Rica, another BG scholarship athlete, edged out American Manuel Huerta by one second.  Despite winning no medals in the men’s race, Mexico placed five men in the top ten.

Click here final men’s results

Click here for the full 2008 ITU calendar

La primera carrera ITU del 2008 ha sido una Copa Pan Americana Premium en Viña del Mar, Chile. La exitosa carrera ha sido el preámbulo de un año que se prevé apasionante para el triatlón ya que hará su tercera participación en los Juegos Olímpicos este verano en Beijing.

Helena Tucker de Gran Bretaña ganó la carrera femenina en Viña del Mar con un tiempo de 1 hora, 56 minutos y 14 segundos. Finalizó con casi cuatro minutos de ventaja sobre la favorita local Barbara Riveros de Chile, una atleta procedente del programa de becas de BG. Dunia Gomez de Méjico redondeó el podium.

Pulse aquí para ver los resultados finales femeninos

En la prueba masculina, Juraci Moreira de Brasil se llevó el oro, cruzando la meta en 1 hora, 50 minutos y 30 segundos. En una dura lucha por la plata, Leonardo Chacon de Costa Rica, otro atleta procedente del programa de becas BG, superó al americano Manuel Huerta por un segundo.
A pesar de no ganar ninguna medalla en la carrera masculina, Méjico colocó a cinco atletas entre los 10 mejores clasificados.